Податкова служба відповідає на запитання

Підписання звітності безкоштовними ЕЦП.

ЗАПИТАННЯ: Яку звітність крім податкової можна підписувати безкоштовними ЕЦП (електронно-цифровий підпис)?

ВІДПОВІДЬ: На сьогоднішній день існує онлайн-сервіс, який надає клієнтам АЦСК ІДД можливість безкоштовно підписувати та подавати до контролюючих органів наступну електронну звітність:

— до органів Міндоходів — будь-які звіти, що імпортовані з інших програм або систем;

— до Пенсійного фонду України — Відомості про осіб, які підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримували допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітнім підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації;

— до Державної служби статистики України — Баланс. Фінансовий звіт суб’єктами малого підприємництва, спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва та Звіт про фінансові результати.

Зазначені вище звіти для Пенсійного фонду України та Державної служби статистики України можна безкоштовно створювати за допомогою онлайн — сервісу iFin Zvit.

Програмне забезпечення iFin Zvit та інструкція по використанню знаходиться на сайті acskidd.gov.ua в розділі «Програмне забезпечення».

Оподаткування кави, чаю, призначених для споживання в офісі

ЗАПИТАННЯ: Чи є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) кава, чай, придбані за рахунок коштів роботодавця та призначені для споживання в офісі будь-яким працівником і відвідувачем офісу?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з підпунктом 163.1.1 пункту 163.1 статті 163 Податкового кодексу України (ПКУ), об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід.

Підпунктом «б» підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 ПКУ визначено, що до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених статтею 165 ПКУ) у вигляді вартості майна та харчування, безоплатно отриманого таким платником, крім випадків, визначених ПКУ для оподатковування прибутку підприємств.

Однак оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише в разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.

Таким чином, кава, чай, придбані за рахунок коштів роботодавця, що призначені для споживання в офісі будь-яким працівником і відвідувачем офісу, не є персоніфікованим доходом і не можуть розглядатися як об’єкт обкладання податком на доходи фізичних осіб.

Оподаткування страхових внесків згідно договору медичного страхування.

ЗАПИТАННЯ: Чи підлягають обкладанню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) страхові внески, сплачені підприємством на користь працівників згідно з договором медичного страхування?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з підпунктом 164.2.16 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) до бази обкладання ПДФО належить сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена будь-якою особою — резидентом за платника податку чи на його користь.

Ураховуючи викладене вище, сума страхових внесків, сплачена суб’єктом господарювання за добровільне страхування на користь найманих працівників (крім випадків, зазначених в абзаці «а» — «в» підпункту 164.2.16 пункту 164.2 статті 164 ПКУ) вважається додатковим благом фізичної особи та підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області