Внесення реєстраційного номера в паспорт українця

«З початку року в м. Лисичанську збільшилася кількість виданих реєстраційних номерів облікової картки платників податків (раніше він називався ідентифікаційним номером). Якщо торік було видано 3394 реєстраційних номерів, то в нинішньому — 4471», — повідомила начальник відділу ІТ та обліку платників ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області Світлана Віблая під час засідання «круглого столу».

Вона нагадала, що відповідно до Податкового кодексу України, громадяни зобов’язані інформувати органи Міндоходів про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи — платника податків, зокрема про зміну прізвища, імені, місця проживання. Відомості про такі зміни надаються протягом місяця в податкові органи з дня їх виникнення.

Також, органи Міндоходів надають таку послугу, як внесення даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків в паспорт громадянина України. Це куди зручніше, ніж користуватися ксерокопією ідентифікаційного коду, яку багатьом доводилося носити з собою, вкладаючи в той же паспорт.

«До 1 січня 2014 року штрафні санкції за ненадання або порушення терміну надання громадянами в податкові органи відомостей про зміну вказаних даних не застосовуються, проте так буде не завжди. Надалі, відповідно до вимог статті 119 пункту 119.1 Податкового кодексу України, на громадян накладатимуться штрафні санкції в розмірі 85 грн., а в разі повторного протягом року порушення — 170 грн.» — наголосила Світлана Володимирівна.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області