ДПІ у м. Лисичанську ІНФОРМУЄ:

На Луганщине от импорта угля и железной руды бюджет получил почти 1 млрд. грн.

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области сообщает: с начала года Луганская таможня Миндоходов провела таможенное оформление импортных товаров из 69 стран мира. По словам специалистов, основные бюджетоформирующие товары, которые импортируются в область, — это каменный уголь, железная руда, электрогенераторные установки, механизмы и оборудование, масла с содержанием нефтепродуктов, ферросплавы и т.д. Так, от импорта угля и железорудного сырья с начала года в бюджет поступило почти 1 млрд. грн. Наибольшие поставки таких товаров осуществляются из России и США. Также значительные суммы налогов поступили в бюджет от импорта машин, оборудования и транспорта — более 400 млн. грн., продукции химической промышленности, каучука, пластмассы — почти 250 млн. грн., металлов и изделий из них — 240 млн. грн.

Предприятия Луганщины могут получить «автоматом» налог на добавленную стоимость

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области напоминает: с начала года на расчетные счета плательщиков области возмещено более 340 млн. грн. НДС, что на 6 млн. грн. больше аналогичного периода 2012 года. По процедуре автоматического бюджетного возмещения 18 плательщикам возвращено из бюджета 113 млн. грн. налога на добавленную стоимость. Специалисты Миндоходов подчеркивают, что практически все предприятия-экспортеры с иностранными инвестициями получают НДС автоматически.

Напомним, для получения автоматического бюджетного возмещения налога на добавленную стоимость субъекты хозяйствования должны соответствовать критериям, определенным Налоговым кодексом Украины. В частности, плательщик должен осуществлять операции по нулевой ставке в объеме не менее 40%, не находиться в судебных процедурах банкротства, должен иметь все необходимые сведения о себе и находиться по месту регистрации, а также средняя заработная плата должна быть в 2,5 раза выше минимально установленного законодательством уровня. Определение соответствия плательщика критериям на получение автоматического бюджетного возмещения НДС проводится в автоматизированном режиме в течение 15 календарных дней после предельного срока подачи отчетности.

Чи можна виплатити податковий борг в розстрочку?

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області повідомляє: для розстрочення або відстрочення податкового боргу платнику податків необхідно написати заяву, та подати її до органу державної податкової служби за місцем обліку (форма бланку затверджена наказом Міністерства фінансів України 30.11.2013р. № 1261). У заяві зазначаються: суми податків, зборів, штрафних санкцій, пені, сплату яких платник податків просить розстрочити або відстрочити. Окремо необхідно зазначити строк розстрочення або відстрочення та періоди сплати. При цьому, окремо вказуються суми, строк сплати яких ще не настав, а також строк сплати яких вже минув. До заяви додається економічне обгрунтування, яке складається з:1) переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин; 2) аналізу фінансового стану; 3) графіка погашення розстрочених (відстрочених) сум; 4) розрахунків прогнозних доходів платника, що гарантують виконання графіка погашення.

Протягом 30 календарних днів з дати подання заяви керівник органу податкової служби приймає рішення щодо розстрочення або відстрочення податкових зобов’язань. На наступний робочий день з дня прийняття рішення орган державної податкової служби укладає з цим платником податків відповідний договір про розстрочення або відстрочення податкового боргу. Строк дії договору починається з дати його підписання. Розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податку регламентовано статтею 100 Податкового кодексу України.

Єдиний соціальний внесок — добровільна сплата

Законом України від 04.04.2013р. № 184-VII, який набрав чинності 28.04.2013р., внесено зміни до деяких законів стосовно добровільної сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Зокрема, зазнав змін і Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010р. № 2464-VI.

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує: серед основних новацій Закону України № 2464-VI — розширення переліку котегорій осіб, які можуть добровільно брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. До таких осіб належать: особи, які досягли 16-річного віку та не відносяться до кола платників ЄСВ (наприклад, студенти); іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні; громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування). Крім цього, внески за громадян України, які працюють в розташованих за межами нашої держави підприємствах, тепер можуть сплатити їх роботодавці (в іноземній валюті). Громадянам України, які працюють або постійно проживають за її межами, дозволено сплачувати внески в іноземній валюті (відповідно до договорів про добровільну участь, які вони укладають самостійно).

Змінами було встановлено можливість одноразової сплати застрахованою особою ЄСВ за попередні періоди (у т.ч. за період з 01.01.2004р. по 31.12.2010р.).

Якщо податок на нерухоме майно сплачено у 2013 році

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області інформує: згідно із Законом України від 04.07.2013р. № 403-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості», власники об’єктів житлової нерухомості, які підлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013 рік у наступному — 2014 році. Для зручності платників законом переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв.м. Для власників будинків «пільгова площа» визначена у розмірі 250 кв.м., знову ж таки незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною площею до 370 кв.м, він також не сплачуватиме податок на нерухомість.

Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадратні метри, які перевищують визначений розмір. Ставки податку будуть диференційовані. Громадяни, які вже сплатили податок у поточному році, можуть повернути сплачені кошти. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до податкової інспекції (територіального органу Міндоходів). Разом з цим, сплачені в поточному році кошти, за згодою платника, можуть бути зараховані у сплату податку в 2014 році.

Інформаційно-комунікаційний сектор ДПІ у м.Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області