ПОДАТКОВА СЛУЖБА ВІДПОВІДАЄ НА ЗАПИТАННЯ

При наданні в оренду особистого майна

ЗАПИТАННЯ: Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись фізичною особою-підприємцем?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до статті 319 та статті 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм пункту 170.1 статті 170 розділу IV Податкового кодексу України, тобто без реєстрації орендодавця фізичною особою-підприємцем.

Дохід юрособи-єдинника від продажу землі

ЗАПИТАННЯ: Як визначається дохід юридичної особи — платника єдиного податку від продажу земельної ділянки?

ВІДПОВІДЬ: Юридична особа-платник єдиного податку у разі продажу земельної ділянки як окремого об’єкта власності включає до складу позитивну різницю між сумою доходу, отриманого внаслідок такого продажу, та сумою витрат, пов’язаних із купівлею такої земельної ділянки. У разі продажу землі, отриманої у власність у процесі приватизації, до складу доходів юридичної особи-платника єдиного податку включається позитивна різниця між сумою доходу, отриманого внаслідок такого продажу, та сумою оціночної вартості такої землі, визначеної згідно з установленою методикою вартісної оцінки земель з урахуванням коефіцієнтів її функціонального використання на момент такого продажу.

Як уникнути подвійного оподаткування

ЗАПИТАННЯ: Які документи повинна надати фізична особа — підприємець іншому суб’єкту господарювання для уникнення подвійного оподаткування?

ВІДПОВІДЬ: Фізична особа-підприємець для уникнення подвійного оподаткування повинна надати юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, з якими має господарські відносини, копію документа, підтверджуючого державну реєстрацію фізичної особи-підприємця (витяг або виписку з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, в яких зазначаються основні види діяльності).

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області