Податкова служба відповідає на запитання

Зміна групи платником єдиного податку протягом року

ЗАПИТАННЯ: Чи має право платник єдиного податку протягом звітного року за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку?

ВІДПОВІДЬ: За умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених Податковим кодексом України (підпункт 298.1.5 пункту 298.1 статті 298) для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Порядок відмови від застосування спрощеної системи оподаткування

ЗАПИТАННЯ: Який порядок відмови від застосування спрощеної системи оподаткування передбачено чинним законодавством для платника єдиного податку?

ВІДПОВІДЬ: Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання-платник єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу державної податкової служби відповідну заяву (підпункт 298.2.1 пункту 298.2 статті 298 Податкового кодексу України, далі — ПКУ).

При цьому, платник єдиного податку має право самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку із переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано відповідну заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Водночас, такий перехід можливий за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які платники єдиного податку сплачують відповідно до вимог чинного законодавства.

Підстави для відмови у видачі свідоцтва про сплату єдиного податку

ЗАПИТАННЯ: Які є підстави для прийняття рішення податковою інспекцією про відмову у видачі платнику свідоцтва про сплату єдиного податку?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пункту 299.9 статті 299 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) підставами для прийняття органом державної податкової служби рішення про відмову у видачі суб’єкту господарювання свідоцтва платника єдиного податку є виключно:

  • невідповідність такого суб’єкта господарювання вимогам статті 291 ПКУ;
  • наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;
  • подання протягом року більше одного разу заяви про перехід на спрощену систему оподаткування.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області