ДПІ у м. Лисичанську інформує:

Заробітна плата має виплачуватись регулярно

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує: згідно Закону України «Про оплату праці», заробітна плата працівникам повинна виплачуватись регулярно у строки, не рідше двох разів на місяць з проміжком часу, що не перевищує 16 календарних днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі, якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або не робочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. У свою чергу, нормами вказаного Закону визначено, що організація оплати праці здійснюється на підставі колективних договорів. Державне казначейство України рекомендувало переглянути умови колективних договорів щодо встановлення термінів отримання заробітної плати до 1 числа наступного місяця. Це унеможливлює виникнення кредиторської заборгованості по заробітній платі та сприяє дотриманню Законів України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», який передбачає, що всі господарські операції повинні бути відображені в обліку в тому звітному періоді, в якому вони були здійснені. За порушення законодавства про оплату праці передбачена дисциплінарна, матеріальна, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Оподаткування доходу від продажу автомобіля фізичною особою

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області інформує: дохід, отриманий фізичною особою-платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню. У разі продажу протягом двох і більше об’єктів такого майна отриманий платником дохід підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 Податкового кодексу України (5 %). Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче ніж середньо ринкова вартість відповідного транспортного засобу або не нижче ніж його оціночна вартість, визначена згідно із законом (за вибором платника податку).

Зауважимо: з 11.06.2013 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 01.04.2013р. № 403, якою затверджено Порядок визначення середньо ринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів. Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна регламентований статтею 173 Податкового кодексу України.

Порядок оподаткування доходів від продажу нерухомості

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області інформує: доходи, одержані громадянами від продажу об’єктів нерухомості, підлягають оподаткуванню за ставкою 5 %. У разі, коли продавцем нерухомості є фізична особа-нерезидент, ставка податку становить 15 % (17 %) від договірної вартості об’єкта, але не нижче його оціночної вартості. Якщо угода купівлі-продажу укладається між фізичними особами, податок на доходи від продажу нерухомого майна сплачує продавець до нотаріального посвідчення такого договору. Сума податку визначається та самостійно сплачується продавцем через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення такої угоди. Тобто податок сплачується за місцем розташування робочого місця приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори. Якщо ж покупець об’єкта нерухомості — юридична особа чи фізична особа-підприємець така особа виконує обов’язки податкового агента — утримує та перераховує податок з доходу платника від такого продажу.

Дохід фізичної особи від продажу нерухомості не оподатковується у разі одночасного виконання трьох умов: 1) продається житловий будинок, квартира або їхня частина, кімната, садовий (дачний) будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі), а також земельна ділянка, розмір якої не перевищує норм безоплатної передачі землі, установлених статтею 131 Земельного кодексу України залежно від її призначення; 2) продаж одного з перелічених об’єктів відбувається вперше у звітному календарному році; 3) відчужуваний об’єкт перебуває у власності платника понад 3 роки. Водночас, умова щодо перебування такого майна у власності понад 3 роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину. Якщо вказані умови дотримані, то сплачувати податок продавець не повинен. Нагадуємо: з метою оподаткування доходів фізичних осіб під продажем нерухомого майна розуміється будь-який перехід права власності на нього, крім успадкування та дарування. Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено статтею 172 Податкового кодексу України.

На Луганской таможне выявили контрабандной одежды и обуви почти на 65 тыс. грн.

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области сообщает: на Луганской таможне выявили контрабандной одежды и обуви почти на 65 тыс. грн. В результате осмотров товаров, транспортных средств, которые проходили таможенный контроль, сотрудники Луганской таможни Миндоходов выявили 13 нарушений таможенных правил. По словам специалистов, граждане пытались пересечь границу в зоне упрощенного таможенного контроля, не декларируя при этом товары. У нарушителей изъяли одежду и обувь почти на 65 тыс. грн., автомобиль стоимостью 20 тыс. грн., ружье, патроны, электрошокеры — 2 тыс. грн., радиостанцию и т.д. Общая стоимость изъятых товаров — почти 90 тыс. грн. По всем фактам составлены протоколы о нарушении таможенных правил.

На Луганщине сотрудники Миндоходов изъяли «таможенного конфиската» на 10 млн. грн.

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области сообщает: на Луганщине сотрудники Миндоходов изъяли «таможенного конфиската» на 10 млн. грн. Большинство изъятого имущества составляет оборудование, оснащение и автомобили. С начала года их изъято на 6 млн. грн. Кроме того, 2,8 млн. грн. от общей суммы составляют товары широкого потребления и другое имущество. По словам специалистов Луганской таможни Миндоходов, за этот период Государственная исполнительная служба перечислила в Государственный бюджет Украины более 210 тыс. грн. в результате распоряжения имуществом, которое перешло в собственность государства. Конфискованное, описанное и арестованное имущество стоимостью свыше 1,7 млн. грн. для дальнейшего распоряжения Луганская таможня Миндоходов передала органам государственной исполнительной службы.

Миндоходов начало администрирование единого взноса

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области сообщает: с 1 октября 2013 года Министерство доходов и сборов Украины начало процедуру администрирования единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование. Отныне территориальные органы Миндоходов принимают и обрабатывают отчеты о суммах начисленного единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование. Именно на их адреса необходимо предоставлять отчеты о суммах начисленного единого взноса. Усилия специалистов Миндоходов направлены на то, чтобы плательщики единого взноса не почувствовали никаких неудобств от изменения администратора. Специалисты ведомства заверяют, что органы Миндоходов провели всю необходимую техническую и организационную подготовку, чтобы для предпринимателей этот процесс был максимально комфортен. Планируется совершенствование администрирования единого взноса за счет расширения возможностей электронной отчетности. Создаются все условия, чтобы как можно больше предпринимателей смогло воспользоваться этой возможностью. Это бесплатные электронные ключи, удобный онлайн-интерфейс, консультации специалистов Миндоходов. Сумы начисленного единого взноса подлежат уплате на счета органов Миндоходов, открытых в Главных управлениях Государственной казначейской службы Украины, которые размещены на официальном веб-портале Миндоходов в разделе «Реестры» по адресу: http://minrd.gov.ua/dovidniki—reestri—perelik/reestri/111543.html.

Напомним, что администрирование единого взноса Миндоходов начато в связи со вступлением в силу законов Украины от 04 июля 2013 года № 404-VII «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины в связи с проведением административной реформы» и «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины в связи с проведением административной реформы» № 406-VII (Закон № 406).

Інформаційно-комунікаційний сектор ДПІ у м.Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області