ПОДАТКОВА СЛУЖБА ВІДПОВІДАЄ НА ЗАПИТАННЯ

Порядок оформлення трудових відносин

ЗАПИТАННЯ: Яким чином фізичні особи — підприємці мають оформляти трудові відносини з найманими працівниками?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до статей 24 і 24 прим.1 Кодексу законів про працю України наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001р. № 260 було затверджено форму трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю та Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою (далі — Порядок).

Цей Порядок поширюється на фізичних осіб, які використовують найману працю: фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо) (далі — фізична особа).

Укладений у письмовій формі трудовий договір між працівником і фізичною особою у трьох примірниках фізична особа повинна подати на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи.

Записи про реєстрацію та зняття з реєстрації трудового договору дають право фізичній особі внести записи до трудової книжки працівника про прийняття та звільнення його з роботи (пункт 14 Порядку).

Пунктом 297.3 статті 297 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платник єдиного податку виконує передбачені ПКУ функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

При цьому, облік найманих працівників фізична особа-підприємець повинна вести самостійно з додержанням умови перебування на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності щодо граничної кількості найманих працівників у відповідній групі платників єдиного податку.

Якщо господарську діяльність припинено

ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно подавати податкову звітність, якщо підприємство, на невизначений час, припинило господарську діяльність?

ВІДПОВІДЬ: Статтею 16 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено, що платник податків зобов’язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів.

Згідно з пунктом 49.3 статті 49 ПКУ податкова декларація подається за вибором платника податків, в один із таких способів: 1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою; 2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; 3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Таким чином, платник податків зобов’язаний за кожний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Звітність подається до органу Міндоходів, в якому платник податків перебуває на обліку.

При цьому, якщо платник податків вирішив на певний період призупинити ведення своєї господарської діяльності, то звітувати потрібно у будь-якому випадку.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області