Надання звітності засобами Інтернет — вимога сучасності

Сучасність вимогає нових підходів до організації роботи, адже податкова служба має стати ефективним органом, з чітко налаштованим механізмом, який дозволить якісно, а головне — оперативно обслуговувати платників податків. І на цьому шляху, одним із пріоритетних напрямків, прискорення прийняття та обробки документів є надання податкової звітності в електронному вигляді. Переважна більшість платників, зареєстрованих у ДПІ м. Лисичанська вже давно працює в режимі здавання звітності засобами Інтернет.

Станом на 4 липня 2012 року, ДПІ у м. Лисичанську було укладено 534 договори з платниками податків про забезпечення електронного документообігу та надання звітності з використанням сертифікованих ключів.

За останній звітній період, засобами Е-mail, звітували 97,5 % від усіх платників ПДВ.

В свою чергу, у платників податків виникає питання: «Чи потрібно зберігати інформацію на електронних носіях? Які терміни такого збереження?».

ДПІ у м. Лисичанську повідомляє: відповідно до статті 13 розділу III Закону України від 22.05.2003р. № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» суб’єкти електронного документообігу повинні зберігати електронні документи на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу перевірити їх цілісність на цих носіях.

Строк зберігання електронних документів на електронних носіях інформації повинен бути не меншим від строку, встановленого законодавством для відповідних документів на папері. У разі неможливості зберігання електронних документів на електронних носіях інформації протягом строку, встановленого законодавством для відповідних документів на папері, суб’єкти електронного документообігу повинні вживати заходів щодо дублювання документів на кількох електронних носіях інформації та здійснювати іх періодичне копіювання відповідно до порядку обліку та копіювання документів, встановленого законодавством.

Якщо неможливо виконати зазначені вимоги, електронні документи повинні зберігатися у вигляді копії документа на папері (у разі відсутності оригіналу цього документа на папері). При копіюванні електронного документа з електронного носія інформації обов’язково здійснюється перевірка цілісності даних на цьому носії.

Отримати практичну допомогу та відповіді на ці та інші питання платники податків міст Лисичанська, Новодружеська та Привілля можуть за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова,347, каб.40, або за телефоном 4-27-47, щоденно з 9:00 до 18:00 години, крім вихідних (субота, неділя).

Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську