Мета – своєчасна та повна сплата податків

Державне регулювання обов’язку щодо сплати податків, започатковане в 1996р. Конституцією України (ст. 67), після 2010 року зазнало реформування.

Докорінні зміни відбулись у податковій системі як складовій системи державних фінансів України, суттєвих змін зазнали правила оподаткування та повністю було оновлено податковий законодавчий простір.

Так, в зв’язку з ухваленням 02.12.2010р. Податкового кодексу України та набранням ним чинності з 01.01.2011р. відбулось удосконалення існуючої з жовтня 2001р. процедури погашення податкового боргу, яка раніше регулювалась окремими положеннями Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами». Відтепер її основні засади визначено переважно главою 9 розділу ІІ та окремими статтями загального характеру Податкового кодексу України.

Водночас початок відліку нової податкової історії в Україні вплинув і на формування судової практики з питань, що стосуються податкових правовідносин, зокрема в частині погашення (стягнення) податкового боргу.

Виходячи з того, що згідно з нормами Податкового кодексу України органи ДПС наділено правами та обов’язками, зокрема, щодо звернення до суду під час здійснення заходів з погашення (стягнення) податкового боргу платника податків юридичним відділом ДПІ в м. Лисичанську протягом 2011 року було підготовлено та направлено до суду 51 адміністративний позов на загальну суму 38 997,4 тис.грн., щодо стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих таких платників податків, надання судом дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі та стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить платнику податків.

Під час судових розглядів позовів органу ДПС, судами було надано належну правову оцінку підставам та доводам ДПІ в м. Лисичанську, в результаті чого адміністративні позови було задоволено повністю.

О. Жадан — в.о. начальника юридичного відділу ДПІ в м. Лисичанську