Порядок сплати земельного податку при купівлі-продажу будівлі

ЗАПИТАННЯ: З якого часу фізична особа повинна сплачувати земельний податок за умови купівлі-продажу будівлі?

ВІДПОВІДЬ: Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом, а справляння плати за землю — Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ).

Статтею 206 Земельного кодексу передбачено, що використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю э земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Відповідно до підпункту 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 ПКУ плата за землю — це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Згідно із підпунктом 14.1.72 пункту 14.1 статті 14 ПКУ земельний податок — обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також землекористувачів.

Зокрема відповідно до підпункту 14.1.74 пункту 14.1 статті 14 ПКУ земельна ділянка — частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, цільовим (господарським) призначенням та з визначеними щодо неї правами.

Статтями 269 і 270 ПКУ визначено, що платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачів, а об’єктами оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, а також земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Згідно зі статтею 287 ПКУ власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Відповідно до статті 126 Земельного кодексу документами, що посвідчують право на земельну ділянку є: Державний акт на право власності на земельну ділянку; Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою; Договір на право оренди земельної ділянки.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником — починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності, що визначено абзацом другим пункту 286.5 статті 286 ПКУ.

Враховуючи зазначене, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою та відповідно до цільового (господарського) призначення.