ДПІ у м. Лисичанську відповідає на запитання з податкової звітності

Чи є обов’язковим подання податкової звітності в електронному вигляді?

Послуги з придбання сертифікатів відкритих ключів з 2011 року.

Строк сплати суми податку, зазначеної в річній декларації.

ЗАПИТАННЯ: Чи є обов’язковим з 2011 року подання податкової звітності в електронному вигляді до органу ДПС?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України № 2755 — VI від 02.12.2010р.(далі — ПКУ), податкова декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Згідно з п. 49.4 ст. 49 ПКУ платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу державної податкової служби в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Враховуючи вищенаведене, з 2011 року не є обов’язковим подання податкової звітності в електронному вигляді до органу ДПС, за вийнятком великих та середніх підприємств.

ЗАПИТАННЯ: Чи є платними (або безкоштовними) послуги з придбання сертифікатів відкритих ключів з 2011 року?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до ст. 9 Закону України від 22 травня 2003 року № 852-IV «Про електронний цифровий підпис» акредитований центр сертифікації ключів має право:

  • надавати послуги електронного цифрового підпису та обслуговувати виключно посилені сертифікати ключів;
  • отримувати та перевіряти інформацію, необхідну для реєстрації підписувача і формування посиленого сертифіката ключа, безпосередньо у юридичної або фізичної особи чи її представника.

Таким чином, отримання посилених сертифікатів відкритих ключів платником податків з метою їх використання для подання податкової звітності в електронному вигляді відбувається на платній основі в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

ЗАПИТАННЯ: Коли необхідно сплатити суму податку зазначеному в річній податковій декларації про доходи?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до ст. 49 Податкового кодексу України № 2755 — VI від 02.12.2010р.(далі — ПКУ), платники податку на доходи фізичних осіб подають до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік.

Відповідно до п. 179.7 ст. 179 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.