ДПІ відповідає на запитання

ЗАПИТАННЯ: Чи може підприємець — загальносистемник сплачений податок на землю включати до витрат?

ВІДПОВІДЬ: Ні, сплачений податок на землю не може потрапити у витрати навіть за умови, що умові, що це ділянки, експлуатація яких протягом звітного періоду принесла дохід фізичній особі-підприємцю на загальній системі оподаткування. Земельній податок не входить в перелік витрат, суми яких підприємцям дозволено включати до складу витрат, пов’язаних з господарською діяльністю.

ЗАПИТАННЯ:Чи враховується доходом єдинника нарахована, але не отримана орендна плата?

ВІДПОВІДЬ:Ні, нарахована, але ще не отримана орендна плата не повинна потрапляти в дохід платника єдиного податку. Адже за дохід фізичної особи-підприємця — платника єдиного податку вважається дохід в грошовій формі. Датою отримання таких доходів вважають день надходження грошових коштів на поточний рахунок та/або у касу единника в оплату проданих (реалізованих) ним товарів або виконаних послуг (наприклад, день надходження плати за оренду майна).

ЗАПИТАННЯ: Чи вважається доходом підприємця повернений банком депозитний внесок (вклад)?

ВІДПОВІДЬ: Суму депозитного внеску (вкладу) (без врахування відсотків), які банк повертає своєму вкладникові-підприємцю, взагалі не можна вважати його доходом від підприємницької діяльності. Адже це кошти кошти, прийняті банком у вкладника на певний термін зберігання або без визначення такого терміну (під відсоток процент або дохід в іншій формі), які повернено такому вкладнику у вказаний законодавством і договором термін.

ЗАПИТАННЯ: Коли покупець-фізична особа може повернути якісний товар реалізатору-підприємцю?

ВІДПОВІДЬ: Так, за певних умов у споживача (покупця) є можливість повернути собі сплачені гроші за якісний товар (або обміняти такий товар на інший), якщо він не підійшов йому або не може бути використаний за призначенням. Головна умова — товар необхідно повернути протягом 14 календарних днів з дати його продажу.