До уваги платників єдиного податку: Надання нерухомості в оренду - за яких умов?

ДПІ у м. Лисичанську інформує, що відповідно до підпункту 291.5.3 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи — підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Якщо загальна площа кожного окремого виду майна та/або їх частки, яке надається в оренду, не перевищує вищезазначені норми, то така фізична особа — підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, має право перебувати на спрощеній системі оподаткування.

При цьому, фізична особа — підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, площа якої не перевищує норми, встановлені підпунктом 291.5.3 ПКУ, може застосовувати спрощену систему оподаткування як платник єдиного податку другої групи за умови внесення до реєстру платників єдиного податку такого виду діяльності як надання в оренду нерухомого майна та надання цих послуг платникам єдиного податку та населенню.

Здійснення такого виду діяльності як надання послуг з оренди платником єдиного податку першої групи, є порушенням умов перебування на вказаній групі.

Державна податкова інспекція у м.Лисичанську