Порядок сплати ПДФО за надання в оренду земельного паю

ДПІ у м. Лисичанську повідомляє: підприємство, що виплачує доходи громадянам, які проживають в інших місцевостях, за надання в оренду земельних паїв, сплачує податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку).

Відповідно до п. п. 14.1.180 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб — юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента — юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм.

Статтею 168 ПКУ встановлено порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, зокрема, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку — фізичної особи, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Згідно із п. п. 168.4.1 ПКУ податок, утриманий з доходів резидентів (нерезидентів), підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України. Відповідно до п. 2 ст. 64 БКУ податок на доходи фізичних осіб, який сплачується (перераховується) податковим агентом, зокрема, — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську