Особливості оподаткування доходів фізичної особи – нерезидента від надання нерухомості в оренду

Відповідно до Податкового кодексу України дохід фізичної особи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду  включається до загального місячного або річного оподатковуваного  доходу платника податку на доходи фізичних осіб.

   Порядок оподаткування доходів фізичної особи від надання нерухомості в оренду (суборенду) визначено статтею 170 ПКУ. 

   Нерухомість, що належить фізичній особі – нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом щодо таких доходів.

   Нерезидент, який порушує зазначені норми  вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

   Представницькі функції слід розуміти як представництво, що є правовідношенням, в якому одна сторона зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє (ст.237 Цивільного кодексу України).

   Доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування або виплати за ставкою 18%.

   Крім цього, такі доходи оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

   Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого або сплаченого на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування.