Про актуальні питання адміністрування та сплати єдиного соціального внеску у 2016 році на сеансі "гарячої лінії"

Новаціям законодавства та актуальним питанням щодо адміністрування і сплати єдиного соціального внеску у 2016 році було присвячено «гарячу лінію» яку проводила завідувач сектору адміністрування єдиного внеску ДПІ у м. Лисичанську Вікторія Гранковська.

Відповідаючи на запитання Вікторія Анатоліївна акцентувала увагу і на Порядку нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, який визначається Законом України № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року.

Відповідно п.4 ч.1 ст.4 цього Закону платниками єдиного внеску є фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування. Такі платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац 3 частини 8 ст. 9).

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків несвоєчасно сплачених сум (п.2 ч.11 ст.25).

Статтею 25 Закону № 2464 передбачено, що на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно. При цьому складається рішення про застосування штрафних санкцій та пені, які підлягають сплаті протягом десяти календарних днів після отримання рішення (ст.25).

Таким чином, фізична особа — підприємець, яка обрала спрощену систему оподаткування, нараховує та сплачує єдиний внесок за кожний повний або неповний відпрацьований місяць. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч.12 ст.9).

Питання з яким звертались громадяни під час «гарячої лінії» стосувалися і електронних сервісів ДФС України.

Державна податкова інспекція м. Лисичанська