Увага! Звіт про контрольовані операції

Відповідно до п.п.39.4.2 п.39.4 ст.39 Податкового кодексу України вci платники податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом протягом 2015 звітного року перевищив 5 млн гривень (без урахування податку на додану вартість), зобов’язані подавати звіт про контрольовані операції (далі — Звіт).

Враховуючи, що у 2016 році останній день строку подання Звіту (30.04.2016р.) припадає на вихідний день, і з врахуванням вимог п. 49.20 ст. 49 Кодексу останнім днем строку вважається 04 травня 2016 року.

Звіт за 2015 рік подається засобами електронного зв’язку в електронному вигляді за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 № 8.

Одночасно інформуємо щодо окремих питань заповнення Звіту:

1. Щодо заповнення графи 23«Цифрове значения показника рентабельності) розділу «Відомості про контрольовані операції» додатка до звіту:

у графі зазначається цифрове значения показника рентабельні контрольовані операції, а не відповідний показник рентабельності yciєї господарської діяльності піприємства за звігний період;

цифрове значения показника рентабельності наводиться у відсотках. Наприклад, якщо значения показника рентабельні контрольовані onepaції становить 25%, то у графі 23 зазначаеться «25»;

у разі якщо показник рентабельності обчислюється для сукупності контрольованих операцій, здійснених платником протягом року, але правила групування згідно розділу V Порядку складання Звіту не дозволяють відобразити таке групування одним рядком, відповідний показник рентабельності (гр.22) та його цифрове значения відображають у кожному з рядків, та відображають сукупність таких операцій.

2. У графі 17«Кількість» розділу «Відомості про контрольовані операції» додатка до Звіту у разі якщо предметом контрольовані операції є фінансові послуги із надання/отримання кредиту, депозиту, позики зазначаеться сума відсотків, нарахованих (сплачених) або отриманих під час відповідно контрольованої операції у валюті контракту.

3. У графі 20«Загальна вартість операції (без вирахування непрямих податків (грн)» розділу «Відомості про контрольовані onepaції» додатка до Звіту зазначається загальна вартість контрольованої операції (за вирахуванням непрямих податків) у гривнях, за якою відповідна операція відображена в бухгалтерскому обліку платника податку, як це передбачено п. 23 розділу IV Порядку заповнення Звіту.

4.У разі здійснення господарських операцій із придбання (продажу) товарів (po6iт, послуг) з пов’язаними особами — нерезидентами із залученням непов’язаних oci6, віповідно до п.п 39.2.1.5 п.п 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу в Звіт (зокрема у розділ «Відомості про особу, яка бере участь у контрольованих операціях» додатку) зазначаеться інформація щодо такого нерезидента — пов’язаної особи ( код підстави віднесення операції до контрольованої — «015»). Разом з цим, у розділ «Відомості про контрольовані операції» додатка до Звіту зазначається інформація відповідно до первинних документів щодо операції придбання — продажу товарів (робіт, послуг) із залученою непов’язаною особою.

5. Під час заповнення інформації про пов’язаність oci6 при розкритті інформації за кодом пов’язаної «502» у графах «Розмір володіння», «Володіння: безпосереднє/опосередковане» зазначається інформація стосовно платника податків, який здійснює контрольовані операції.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську