До уваги користувачів реєстраторів розрахункових операцій (РРО)

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 року № 21 внесено зміни до Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року № 601 (далі — постанова № 21).

Постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2016 року № 149 «Про вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для окремих сфер застосування» (далі — Вимоги) затверджено Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій, що застосовуються під час здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій, що застосовуються під час здійснення операцій з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування.

Також наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми №ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за № 220/28350 (далі — наказ № 13), затверджено, зокрема, Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі — Положення № 13).

Зазначені постанова № 21 та наказ № 13 розроблені з метою приведення існуючих нормативно-правових актів у відповідність до чинного законодавства України.

Згідно з абзацом тринадцятим п. 2 розділу II Положення № 13 для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (суб’єктів господарювання, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), касовий чек, надрукований реєстратором розрахункових операцій, повинен містити окремим рядком розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються назва такого податку. У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з Податковим кодексом України. За потреби дозволяється використовувати скорочення (форму касового чека наведено у додатку 1 до Положення № 13).

Відповідно до п. 5 розділу II Положення № 13 рядки 9 та 10 касового чека, наведеного у додатку 1, повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю. Аналогічні приписи містяться у розділі III Положення № 13 щодо фіскального касового чека видачі коштів.

Згідно з п. 5 наказу № 13 вимоги до форми і змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших податків, крім податку на додану вартість, не поширюються на розрахункові документи, що друкуються реєстраторами розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів та комп’ютерних систем, до дня набрання чинності цим наказом.

Відповідно до п. 6 розділу II Положення № 13 у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій, касовий чек повинен додатково містити такі обов’язкові реквізити:

— ідентифікатор еквайра та торгівця або інші реквізити, що дадуть змогу їх ідентифікувати;

— ідентифікатор платіжного пристрою;

— сума комісійної винагороди (у разі наявності);

— вид операції;

— реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»;

— напис «Код авт.» та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням

електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;

— підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ЕПЗ».

3 метою виконання вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95 -ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо видачі розрахункового документа встановленої форми (фіскального чека) при здійсненні операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, в тому числі із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування, розділом VI «Фіскальний касовий чек за приймання та переказ готівкових коштів через ПТКС» Положення № 13 передбачаються обов’язкові та додаткові реквізити касового чека, якщо це передбачено правилами (регламентом) отримувача коштів. Форма касового чека наведена у додатку 5 до Положення № 13.

За більш детальною інформацією слід звертатися за телефоном7-03-50,або безпосередньо до ДПІ у м.Лисичанську, 3 поверх, кім.№ 41, з понеділка по п’ятницю, з 9:00 до 18:00 години.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську