До уваги платників податків, використовуючих РРО

ДПІ у м. Лисичанську нагадує: до 01.01.2016 року РРО (реєстратори розрахункових операцій), які не створюють контрольну стрічку в електронній формі та не забезпечують подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків повинні бути виведені з експлуатації.

Законом України від 28.12.2014р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» та Законом України від 01.07.2015р. № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі — ПКУ) і, зокрема, Закону України від 06.07.1995р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — ЗУ № 265).

Метою змін до ПКУ та ЗУ № 265 є удосконалення механізму їх застосування та запобігання можливим порушенням з боку об’єктів господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки за товари (послуги).

Зазначені зміни до Закону пов’язані з поширенням застосування програмно — технічних комплексів самообслуговування (далі — ПТКС) (у тому числі не тільки для переказу готівкових коштів, а також і для оплати товарів, послуг) та забезпечення контролю за готівковим обігом.

Тобто з 01.01.2015р. суб’єкти господарювання, які використовують ПТКС при розрахунках за реалізовані товари (надані послуги), повинні видавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми (фіскальний чек).

Одночасно із ЗУ № 265 виключено п.13 ст.9 щодо звільнення від застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та розрахункових книжок (далі — РК) при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції), тобто мережі Інтернет.

Такі зміни викликані значним поширенням продажу товарів (послуг), замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, необхідністю захисту прав споживачів у разі отримання недоброякісного товару (послуги) і створення можливості звернення до судових органів для захисту прав та унеможливлення обігу контрафактних та контрабандних товарів.

У зв’язку з викладеним розширюється сфера застосування РРО підприємствами, які надають послуги 9перукарні, салони краси, спортивні клуби, хімчистки, сервісні центри з ремонту побутової техніки, кредитні спілки, ломбарди, страхові компанії тощо), що також сприятиме захисту прав споживачів у разі отримання недоброякісних послуг і створить можливість звернення до судових органів для захисту прав, унеможливить обіг контрафактних і контрабандних товарів та забезпечить належний контроль обігу готівки.

Таким чином, підприємства сфери послуг при проведенні розрахунків мають застосовувати РРО на загальних підставах. Тобто, з 01.01.2015р. при використанні суб’єктами господарювання ПТКС повинні забезпечити видачу покупцеві розрахункового документа встановленої форми (фіскального чеку).

Користувачам зареєстрованих та введених в експлуатацію до 01.01.2015 електронних контрольно-касових апаратів, що подають до фіскальних органів тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій (Z — звіти), встановлено перехідний період тривалістю 1 рік для доопрацювання або заміни існуючої касової технікина таку, яка забезпечує подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

При цьому санкції за порушення вимог цього Закону у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб’єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом, до 1 січня 2016 року.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську