"Не втрачена культура: Лисиччина скарбничка": енергія українського танцю та незламність Юлії Небрачної
- Культура
- 25.08.2026
До Дня нашого рідного міста продовжуємо відкривати яскраві сторінки проєкту «Не втрачена культура: Лисиччина скарбничка»! Сьогодні знайомимо вас із талановитою балетмейстеркою, артисткою та викладачкою народної хореографії Юлією Небрачною (відомою за творчими псевдонімами Юліана, «Веселка»).
Хореографія для пані Юлії — це не просто професія, а справа всього життя, якій вона присвятила понад 15 років. Випускниця Луганського державного інституту культури і мистецтв, вона понад 13 років викладала народний танець у Лисичанській дитячій школі мистецтв № 1. Її вихованці постійно ставали лауреатами престижних конкурсів і фестивалів, а сама пані Юлія була серцем багатьох міських культурних подій, щиро закохуючи дітей в українські традиції.
Через повномасштабне вторгнення хореографиня була змушена покинути дім і нині живе у місті Клагенфурт (федеральна земля Каринтія, Австрія). Попри мовний бар’єр, відсутність зали, костюмів і реквізиту, вона знайшла в собі сили почати все з нуля. Найбільшою опорою для пані Юлії стали родина, донечка, віра в Україну та танець, який допоміг об’єднати українські родини далеко від Батьківщини.
В Австрії Юлія Едуардівна заснувала й очолила дитячий український хореографічний колектив «BARVY.UA». Разом із юними вихованцями вона гордо несе українську культуру світові, виступаючи на міжнародних фестивалях та міських святах у вишуканих автентичних строях із синьо-жовтим стягом у руках.
Та понад усе серце балетмейстерки прагне якнайшвидшого повернення додому: «Я мрію про день, коли зможу повернутися до вільного Лисичанська і знову почути дитячий сміх у танцювальній залі. Моєю першою творчою подією став би великий благодійний концерт за участю дітей, випускників та творчих колективів міста. Я хочу знову навчати дітей українського танцю у рідному Лисичанську...»
Пишаємося силою духу, педагогічною майстерністю та талантом нашої землячки й продовжуємо зберігати культурну скарбницю Лисичанська разом!