Українська позиція у газовому конфлікті

Згідно листа від 13.01.2009р. № 02 – 02/77 Секретаріату Президента України, з метою проведення роз`яснювальної роботи серед населення стосовно української позиції у газовому конфлікті розміщено наступний інформаційний матеріал.
За умовами запропонованого компанією «Газпром» транзитного контракту на 2009 рік, НАК «Нафтогаз України» повинна забезпечити прийом і транзит через територію України до пунктів здачі в напрямку європейських країн - 110,557 млрд куб м російського природного газу.
При заявлених «Газпромом» обсягах на перший квартал 2009 року – 25,493 млрд куб м добові обсяги для транзиту газу «Газпрому» на вході в ГТС України складають: 25,493/90 = 283,25 млн куб м.
З метою забезпечення газоперекачувальних агрегатів і компресорних станцій при транзиті цих обсягів газу через територію України в європейські держави в ГТС України необхідно подати 21 млн куб м природного газу щодоби для технологічних потреб – пальне для компресорів. Таким чином загальний добовий обсяг природного газу на вході в ГТС України складе 283,25 + 21 = 304,25 млн куб м.
З 1 по 6 січня 2009 року Російська сторона без попередження почала знижувати обсяги природного газу на вході в ГТС України і 7 січня 2009 року припинила поставки повністю. За цей період загалом було транспортовано близько 1,5 млрд куб м російського газу. Для цього було використано 53 млн куб м російського газу і 73 млн куб м українського газу із ПСГ. Таким чином на сьогодні «Газпром» має борг перед НАК «Нафтогаз України» 73 млн куб м.
Президент України 31 грудня 2008 року, у зв’язку із зривом російською стороною переговорного процесу, запропонував РФ, ЄК і країнам, які отримують російський газ через територію України тимчасово продовжити співробітництво в режимі, що мав місце до 31 грудня 2008 року з наступним врегулюванням усіх економічних і фінансових питань після підписання контрактів на 2009 рік. Цю пропозицію підтримала також і Прем’єр-міністр України (1 січня 2009 року). Російська сторона не прийняла цієї пропозиції.
Президент України звернувся з листами до ЄК, РФ і європейських країн, які отримують російський газ через територію України з пропозицією утворити під егідою ЄК тристоронню експертну групу спостерігачів з метою моніторингу процесів подачі газу в ГТС України і його транзиту газу через територію України.
Станом на 8 січня 2009 року Російська сторона відмовилася допускати міжнародних спостерігачів на свою територію, вимагаючи необмеженого доступу своїм спостерігачам до всіх об’єктів і документів української ГТС.
8 січня 2009 року було підписано Протокол між Європейською стороною і Українською стороною про формування зазначеної експертної групи. Ця група приступила до роботи в Україні 10 січня 2009 року і готова розпочати діяльність на території Росії.
8 і 9 січня 2009 року Президент України провів низку телефонних розмов з керівництвом ЄК, РФ і головуючої в ЄС ЧР, у яких, серед іншого, додатково поінформував про готовність Української сторони долучити, за рішенням ЄК, до списку міжнародних спостерігачів представників Російської сторони та представників Української сторони з метою «симетричного» моніторингу в Україні та в РФ. Російська сторона блокує вирішення цього питання.
Як зазначено у заяві Президента України на прес-конференції 13.01.2009 року щодо ситуації з постачанням газу до Європи, Україна не є боржником жодній російській структурі за газ, який був спожитий у 2008 році, та була, є і буде надійним транзитером і не зробила жодного кроку, щоб припинити поставки російського газу до країн Європи і Європейського Союзу.