«Стоит как утёс величаво, шахтёрский наш город родной»

18 січня у виставковій залі краєзнавчого музею відбулося урочисте відкриття персональних виставок творчих робіт

· Олександра Шайфудінова (живопис)

· Ірини Марченко (фото)

· Віри Цилюрик (батік, м.Сєверодонецьк).

Виставка присвячена 215 річниці з дня видобутку вугілля на першій шахті Донбасу і проходить під назвою: «Стоит как утёс величаво, шахтёрский наш город родной».

Під час заходу ведучі розкрили творчий та життєвий шлях представлених на виставці майстрів, звернули увагу присутніх на роботи, які надали митці на виставку.

Директор краєзнавчого музею Петро Блідченко привітав авторів з відкриттям виставки, відмітив високий технічний та художній рівень представлених робіт, побажав подальшого творчого натхнення, а також нагородив авторів виставки грамотами та подяками відділу культури та краєзнавчого музею.

Привітали митців з відкриттям виставки заступник директора по виховній роботі Лисичанського гірничого технікуму Н.Д. Воробйова, мама Віри Цилюрік — Тамара Петрівна та чоловік Ірини Марченко — Михайло Сергійович.

Тож на виставці усі бажаючи зможуть ознайомитися з роботами Шайфудінова Олександра відомого багатьом шанувальникам живопису. Свої роботи він вперше представив у Лисичанському краєзнавчому музеї. Колекція майстра налічує більше 120 робіт, на виставці представлена 31. Представлені на виставці роботи — це автопортрети, натюрморти, картини природи рідного краю, які викликають у глядачів щімку ностальгію і любов до тих місць, де народилися. «Кожний художник у душі лірик, — говорить О.М. Шайфудінов, — і потрібно уміти по-особливому відчувати цей світ, щоб передати всю його красу».

Вперше для лисичан свої роботи представила Віра Цилюрік, юна дівчина з мрійливими очима і легкою усмішкою загадкової чарівниці. Ніжні, легкі і повітряні малюнки на тканині — не просто її хобі, тут вона досягла майстерності і уміння, доступного не кожному.

Учасниця і дипломант обласних і місцевих виставок: у 2007 році «Шовкова соната» — персональна виставка, 2009р. — дипломант виставки в Києві як представника від Луганської області, в цьому ж році — участь в обласній виставці «Золоті руки Луганщини».

Світ цієї дівчини живе в її картинах. Віра створює свої роботи у стилі «батік» — це унікальна стародавня техніка розпису тканин, що прийшла до нас зі сходу. Віра використовує техніку розпису тканини «гарячий» і «холодний» батік. Її картини — це світ природи та людей у фантастичному виконанні. Віра завжди в пошуку, вона не втомлюється пізнавати нове і завжди готова вчитися, любить подорожі і все оригінальне, незвідане. Адже її стихія Повітря, яке додає легкість її роботам.

Ірина Михайлівна Марченко з 2008р. серйозно займається фото в жанрі портрет і жанровий портрет. Зареєструвавшись на сайті художньої фотографії вже через рік Ірина Михайлівна отримала статус «Професіонал».

Роботи Ірини Михайлівни чітко передають динаміку життя в статиці, вона уміє «піймати» яскраву, характерну картинку з нашого повсякденного життя і дати їй нове життя на фото. В її роботах просліджуються різні характери і події людей в тій або іншій ситуації. Ірина помічає, бачить, схоплює, передає внутрішній світ людини, розмову очей, приховані думки, яскраві відчуття. Ось тільки декілька назв її робіт: «Рожеве диво», «Очікування чарівництва», «Ковток щастя», «Прозоре кафе». Об’єктами портретної характеристики стають діти, чоловіки і жінки, люди похилого віку, шахтарі, і всі вони в русі, що виражає їх внутрішню суть.