Про стан заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах Лисичанська

Проблема несвоєчасної виплати заробітної плати – одна з найгостріших та найболючіших соціальних проблем, яка до цього часу на жаль не розв`язана.

Так, загальна сума невиплаченої заробітної плати по підприємствах м. Лисичанська, охоплених статистичним спостереженням, на 01.06.2010 року становить 21005,9 тис. грн., з них 53,6% боргу утворено на економічно активних підприємствах, 46,3% припадає на підприємства-банкрути та 0,1% - на економічно неактивні підприємства. Про це повідомляє управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради.

У структурі заборгованості з виплати заробітної плати економічно активних підприємств (11267,6 тис. грн.) за організаційно-правовими формами господарювання питома вага заборгованості державних підприємств становить 14,7%, комунальних — 61,2%, інших форм господарювання – 24,1%.

Заборгованість підприємств щодо яких застосовано процедури санації та банкрутства становить 9713,6 тис. грн. і порівняно з даними на 01.05.2010р року скоротилась на 1329,7 тис. грн. або 12,0% (головним чином за рахунок погашення заборгованості перед працівниками ВАТ «Лисичанська сода»).

За даними щотижневого моніторингу стану погашення заборгованості із заробітної плати, станом на 22 червня 2010 року загальна заборгованість з оплати праці порівняно з 1 червня поточного року зменшилась на 5290,4 тис. грн. і становить 15715,5 тис. грн. Так, протягом червня місяця в повному обсязі ліквідована заборгованість на 2 приватних підприємствах на загальну суму 1707,2 тис. грн., зменшено борги перед працівниками комунальних підприємств (на 2268,3 тис. грн.), підприємств-банкрутів – на 939,5 тис. грн. та ін. Сума невиплаченої своєчасно заробітної плати по економічно активних підприємствах на 22.06.2010 року становить 6916,7 тис. грн. проти 11267,6 тис. грн. на початок місяця (зниження на 38,6%). Але слід зазначити, що незабезпечення стовідсоткової виплати поточної заробітної плати приводить до виникнення або зростання заборгованості перед працівниками підприємств на звітний місяць.

Для подолання заборгованості з виплати зарплати, на засіданнях міської комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, заслуховуються звіти керівників підприємств-боржників, розглядається стан виконання графіків погашення заборгованості по підприємству, а також забезпечення своєчасності відрахувань до фондів соціального страхування. Так, упродовж січня-червня 2010 року заслухано 49 звітів, з них 20 - керівників-боржників з оплати праці. Результати аналізу свідчать, що причинами наявності та накопичення заборгованості з виплати заробітної плати залишається збитковість підприємств, значний рівень дебіторської заборгованості, відсутність замовлень для будівельних підприємств та низка інших факторів.

Обговорення стану додержання вимог Закону України «Про оплату праці» було одним з питань порядку денного міжвідомчої наради керівників органів місцевого самоврядування, правоохоронних та контролюючих органів міста, яка відбулася 04.06.2010 року в міській прокуратурі. На нараду були запрошені керівники підприємств-боржників з виплати заробітної плати, представники Державної податкової інспекції, Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, відділу Державної виконавчої служби та посадові особи інших органів. Активізація дій, направлених на скорочення боргів з оплати праці, повинна стати основним завданням як для контролюючих органів, так і насамперед керівників підприємств. Окрім того, прокуратурою доручено керівникам, що не забезпечують своєчасну виплату заробітної плати та погашення боргів з неї, надати графіки повного погашення боргів у визначений термін. За невиконання завдань щодо погашення заборгованості до посадових осіб підприємств-боржників буде вжито заходи кримінально-процесуального характеру.

УПСЗН звертає увагу керівників підприємств-боржників із виплати заробітної плати на необхідність вжиття дієвих заходів щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати в найкоротший термін та забезпечення виконання доручення Прем`єр-міністра України Азарова М.Я. за підсумками наради від 8 червня 2010 року щодо зменшення до 1 липня 2010 року заборгованості із заробітної плати не менш, як на 30 відсотків.